На границата между зимата и пролетта

sdr
sdr
dav

dav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

       

 

     Днес децата и учителите от ДГ „Чучулига“ пресъздадоха една уникална българска традиция, с която се известява края на зимата – обичаят Сирни Заговезни. Чрез презентация за празника и разговор за ритуалите, свързани с него, децата научиха, че Сирни Заговезни е ден за прошка и гонене на злото. Те вече знаят, че на този ден цялото семейство се събира, а на трапезата задължително трябва да има варени яйца и халва. Те са необходими за извършването на ритуала хамкане в края на вечерята.  

     Завъртането на вързаното с червен конец яйце донесе много радостни емоции сред малчуганите – всеки от тях се опитваше да хване с уста яйцето, без да го докосва с ръце, с вярата, че само да го допре със зъби – цяла година ще се радва на добро здраве. Ритуалът продължи със запалване на конеца и  гадаене – според начина на горене, каква ще е годината. Щом конецът гори бързо – като нашия – годината ще е плодородна – зарадваха се децата.

     Децата разбраха кое е най-важното послание, заложено в смисъла на този тачен български празник – искането на прошка от сърце за стореното през годината назад.